ترخیص کالا از گمرک چگونه انجام می شود؟
ترخیص کالا از گمرک به یک فرایندی در گمرک گفته می شود که صاحب کالا و یا نماینده ای که به صورت قانونی مجوز این کار را دارد، نزد گمرک برای صادرات و یا واردات کالا تحویل می گردد و در طی برنامه ای کالا با انجام تشریفات مرسوم از کشور خارج می شود. این فرایند شامل آماده کردن و ثبت اسناد به صورت فیزیکی یا الکترونیک می باشد و تمام مسایل مالی شامل مالیات، دریافت تعرفه گمرکی، سود بازرگانی و تسهیلاتی است که از طرف دولت به وارد کنندگان و صادرکنندگان اعطا شده است.
ترخیص کالا از گمرک روند خاصی دارد و بدون آموزش و داشتن اطلاعات امکانپذیر نخواهد بود. نحوه ترخیص کالا از گمرک را باید از طریق موسسههای مربوط به آن دنبال کرد. نحوه ترخیص کالا از گمرک و آشنایی با آن در این نوشتار دنبال میشود. ترخیص کالاهای وارداتی نیازمند داشتن اسناد و مدارکی مثل اظهارنامه واردات، تصویر کارت بازرگانی، ترخیصیه، بارنامه، فاکتور خرید و اعلامیه تامین ارز است. پیش فاکتور و مجوز ثبت سفارش، بیمه نامه، پروانه بهرهبرداری شرکت و داشتن مجوزهای قانونی برای ترخیص کالا و داشتن پروانه و وکالتنامه از مواردی است که در این زمینه نیازمند آماده و ارائه کردن است.
مراحل فرایند ترخیص کالا از گمرک چیست؟
از زمانی که کالا به گمرک وارد می شود فرایند ترخیص کالا از گمرک نیز آغاز میگردد. اولین مرحله در فرایند ترخیص کالااز گمرک تکمیل اظهارنامه می باشد. اظهارنامه واردات شامل اطلاعاتی است که در سیستم گمرک کشور ثبت خواهد شد. سیستمی به نام EPL نیز راه اندازی شده است که به راحتی این عمل به صورت آنلاین در آن انجام می گردد. اظهارنامه باید برای کالای وارداتی و انجام امور صادرات کالا تکمیل گردد و این جزو دستورالعملی است که در این سایت هم قرار گرفته است. مدارکی که باید برای واردات کالا تکمیل گردد شامل :
- برگه اظهارنامه واردات قطعی
- کپی کارت بازرگانی معتبر
- قبض انبار که برای صاحب کالا به عنوان رسید صادر خواهد شد.
- بارنامه
- گواهی مبدا
- ترخیصیه
- فاکتور خرید
- پیش فاکتور
- اعلامیه تامین ارز
- مجوز ثبت سفارش
- لیست عدلبندی
- بیمه نامه
- پروانه بهره برداری
- کاتالوگ و بروشور
- وکالتنامه رسمی
- مجوزهای رسمی که در هنگام ترخیص کالا از گمرک به آنها احتیاج است. مانند گواهی بهداشت، استاندارد، انرژی اتمی، قرنطینه نباتی می باشد.
نکاتی که احتمالا نمی دانید (کلیک کنید)
خرمای مجول
صادرات به قطر
صادرات به امارات
صادرات به روسیه
صادرات خشکبار به اروپا
صادرات خرما به امارات
انواع خرمای صادراتی ایران
مراحل فرایند ترخیص کالا از گمرک چیست؟
باید توجه داشته باشید که حقوق گمرکی بعد از محاسبه در اظهارنامه ثبت می گردد بنابراین در تکمیل فرم دقت کنید تا به خاطر اشتباه در ثبت هزینه های بالا پرداخت نکنید. اگر در ترخیص کالا اگر عادت به پر کردن فرم به صورت آنلاین ندارید، می توانید فرم را پرینت بگیرید و به صورت دستی اطلاعات را وارد نمایید. در پایان این مرحله در صورتی که سیستم الکترونیک تمام قسمت ها را برای شما ثبت نمود و هیچگونه ایرادی بوجود نیامد، سامانه به شما یک شماره سریال و یک شماره عطف می دهد.
چگونه کالا را ترخیص کنیم؟
نحوه ترخیص کالا از گمرک را میتوان با فراهم کردن موارد گفته شده، آغاز کرد. در ابتدا باید اظهارنامه را ثبت و تنظیم کرد، این اظهارنامه از دو فرم تشکیل شده که یکی فرم ۱۱۱و دیگری فرم ۱۲۱ است. برای فرم اول باید موارد خواسته شده درباره کالاهای خود را توضیح دهید و فرم دیگر در مورد اقلام و نوع کالاها است. اگر کالای مورد نظر از یک نوع است تنها یک برگ از فرم اول و اگر کالا تنوع داشته باشد دو برگ از فرم اول را باید پر کرد. بنابراین مشخص است که تعداد برگهها و صفحات اظهارنامه بستگی به تعداد اقلام وارد شده دارد. اظهارنامه باید به ثبت اینترنتی گمرک درآید. بعد از آن اسناد از قبل آماده شده به دایره فنی گمرک تحویل شده و کارشناس دایره فنی، صلاحیت صاحب کالا را دنبال خواهد کرد.
کسانی که به دنبال این هستند که نحوه ترخیص کالا از گمرک را بهتر بدانند باید بعد از شناسایی مالک کالا، وی را تایید صلاحیت کنند. اگر مالک بدهی نداشته باشد و مانع قانونی برای پرداختن به امور تجاری یا دخالت در اموال خود نداشته باشد و کارت بازرگانی معتبر داشته باشد صلاحیت وی تایید خواهد شد.
در مراحل بعد کارشناس، اسناد و اطلاعات اظهارنامه را مقایسه میکند و در صورت عدم مشاهده تناقض در آن، شماره ثبت به بار مورد بررسی تخصیص داده شده و مسیر ارزیابی اظهارنامه مشخص خواهد شد. مسیر ارزیابی اظهارنامه معمولا در موارد سبز، زرد و قرمز بررسی خواهد شد. برای دانستن نحوه ترخیص کالا از گمرک، باید با مسیرهای ارزیابی اظهارنامه آشنا باشید. قرار گرفتن اظهارنامه در مسیر سبز به معنای بررسی اجمالی اسناد است. مسیر زرد بررسی دقیق و مفصل اسناد زا در نظر میگیرد و مسیر قرمز اظهارنامه کارشناس را در مرحله بازدید و گزارشات آزمایشگاه، قرنطینه و… استعلام میکند. سپس کارشناس بعد از بررسی و تایید نهایی، اظهارنامه را با شماره ارزیابی ثبت و آن را امضا خواهد کرد.
علاقمندان به دانستن نحوه این فرآیند، میدانند که مرحله بعد از این، صدور پروانه و مهر کردن اظهارنامه است که باید برای انجام آن به صندوق و صدور پروانه و بعد از آن به دفتر انبارها و واحد خدمات اداره گمرک مراجعه کرد. آخرین مرحله برای نحوه ترخیص کالا از گمرک، این است که به درب خروجی گمرک بروید و کالا را ترخیص و کار را تمام کنید.
مدارک ترخیص کالا از گمرک
برای دانستن نحوه ترخیص کالا از گمرک، باید با مدارک مربوط به ترخیص کالا آشنایی داشت. مدارکی که مربوط به کالا هستند شامل ترخیصیه، قبض انبار، بارنامه، پیش فاکتور، فاکتور، گواهی مبدا، ثبت سفارش بازرگانی، بیمهنامه و مدارکی که به صاحب کالا مربوط میشوند اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه، اصل و کپی کارت ملی را در برمیگیرند. مواردی نیز که مربوط به نماینده صاحب کالا میشوند اصل و کپی کارت ملی، اصل و کپی وکالت نامه محضری، اصل و کپی معرفی نامه جهت گمرک مربوطه، اصل و کپی کارت بازرگانی، اصل و کپی کارت ملی و ترخیص کالا توسط افرادی که صاحب کالا نیستند و به آنها ترخیصکار گفته میشود.
در هر کشور باید محموله کالا در گمرک فرایند ترخیص خود را انجام دهد. آنچه در این زمینه متفاوت است قانون گمرکی کشورها بوده که تفاوت دارد. حتی مواردی وجود داشته که در یک کشور قوانین دو گمرک با هم تفاوت داشتهاند. بنابراین مشخص میشود که نحوه ترخیص کالا در گمرک، نیازمند دانستن و آگاهی است. کسانی که به دنبال این موارد هستند و یا کارشان مرتبط با گمرک است بهتر است نحوه ترخیص کالا از گمرک را دنبال کنند تا بتوانند در زمینه کار خود مسلطتر اقدام کنند.
انتخاب ترخیص کار یا کارگزار گمرکی
انتخاب ترخیص کار یا کارگزار گمرکی نیازمند دقت بسیار است. در صورت عدم دقت در این زمینه، ممکن است مشکلات زیادی برای فرد ایجاد شود. کانتینرها اجناس و کالای فرد را حمل کرده و به عنوان انبار کالا در طول مدت ترخیص در نظر گرفته میشوند. مخارج انبارداری بستگی به مدت ترخیص کالا دارد، هرچه پروسه ترخیص کالا طولانیتر شود هزینه انبارداری افزایش پیدا میکند و این بر قیمت کل کالا اثر گذار خواهد بود.
نحوه ترخیص کالا از گمرک را میتوان به عهده کشتیرانی گذاشت. فرد میتواند کارگزارش را خودش انتخاب کرده و کار را به شرکت دیگری واگذار کند. برای انتخاب درست این موارد باید به تمامی جنبههای آموزشی نحوه ترخیص کالا از گمرک، احاطه داشته و در این زمینه تجربه نیز داشت. برای انتخاب شرکت باید نهایت دقت را داشت و تخصص و تجربه آن را در نظر گرفت.
کالاهای وارداتی ترخیص از گمرک
طبق قانون صادرات و واردات، کالاهای وارداتی سه دسته میشوند. ۱-کالاهای مجاز: کالاهایی هستند که صدور یا ورود آنها با رعایت کردن ضوابط، نیازمند کسب مجوز نیست. ۲-کالاهای مشروط: کالاهایی هستند که صدور یا ورود آنها با گرفتن مجوز آنها امکانپذیر است.۳-کالاهایی که صادر یا وارد کردن آنها بر اساس قانون اسلام و یا قوانین دیگر ممنوع است.
اگر به دنبال این هستید که در زمینه ورود و یا صدور کالا و نحوه ترخیص کالا از گمرک اطلاع بیشتری داشته باشید بهتر است آموزش ترخیص کالا از گمرک را به طور کامل دنبال کنید و بعد از آن وارد این کار شوید. واضح است که حتی با داشتن آموزش ممکن است در کارهای اولیه دچار خطا شوید زیرا نحوه ترخیص کالا از گمرک علاوه بر آموزش، نیازمند تجربه نیز هست.
هزینه ترخیص کالا از گمرک
در مرحله بعد اظهارنامه گمرکی ثبت شده بخش فنی گمرک اسناد دریافتی را بررسی می کنند و در صورت تایید شماره ثبت(کوتاژ) را درج می کنند. در واقع این شماره به معنای ثبت اظهارنامه واردات و صادرات می باشد. بعد از دریافت شماره اظهارنامه لاک و مهر می شود. به دلایل مختلفی مثل کمبود نیرو در گمرک و یا صرفه جویی در وقت از سه مسیر سبز و زرد و قرمز برای ترخیص کالا استفاده می شود. این مسیرها از طریق سیستم و با توجه به مسایلی مانند نوع کالا، اعتبار صاحب کالا، کشور سازنده و یا کاملا تصادفی انتخاب شود. در ادامه فرایند ترخیص کالا از گمرک کنترل و ارزیابی کالا اگر در دو مسیر قرمز و زرد قرار بگیرد محموله نیاز به کنترل دارد.
نحوه ترخیص کالا از گمرک
زمانی که این کنترل محموله به خوبی انجام شد و از نظر ارزش و کلیت مشکلی نداشت در بخش ارزش گذاری، سوابق گمرکی و دیگر روش های تعیین ارزش مورد بررسی قرار می گیرد. در مرحله بعدی ترخیص کالا باید مجوزهای لازم مانند استاندارد، بهداشت، قرنطینه، مخابرات، تجهیزات پزشکی و…. تکمیل شوند.
در مرحله بعدی از فرایند ترخیص کالا از گمرک کارشناس مربوطه تعرفه ها را بررسی می کند و اسناد با کالا را باهم مقایسه می کند و عدم تطبیق را گزارش می دهد، رییس سرویس به امضاها رسیدگی می کند و در نهایت بعد از نظارت کافی به تایید نهایی پرونده می پردازد. صدور پروانه سبز گمرکی بعد از پرداخت مبلغی که گمرک تعیین کرده است، انجام می شود. پروانه سبز به معنای آن است که ارزیابی در ترخیص کالا از گمرک به پایان رسیده است.
بعد از طی شدن تمام مراحل ترخیص کالا از گمرک فرد می تواند برگه خروج کالا از انبار را از انباردار می گیرد و در این زمان مهر خروج صادر می شود و فرد می تواند برای بارگیری ماشین حمل را وارد گمرک نماید و ترخیص از گمرک به سرانجام برسد.
انجام دادن تشریفات مراحل ترخیص کالا و همچنین صادرات کالا از کشور براساس قوانینی است که این قوانین برعهده امور گمرکی است. در این جا اظهار کننده وظیفه دارد سند های لازم مثل سیاهه خرید، سندهای بانکی ، گواهی مبدا و… را که مقررات مربوط به این زمینه تعیین کرده است را به مسئولین گمرک تحویل دهد.
هدف از ایجاد سامانه کدینگ کالا چیست؟
سامانه کدینگ به دلیل معرفی و شناسایی صاحبان کالا توسط کمرگ ایران راه اندازی شده است و نحوه کارکرد آن به این شکل است که ابتدا مشخصات صاحب کارت بازرگانی و خود کارت بازرگانی و اطلاعات شخص حقوقی و حقیقی در این سیستم ثبت می شود و به فرد حقیقی و حقوقی یک کد توسط کمرگ اختصاص داده می شود. گمرک از شناسه ملی برای شماره کدینگ اشخاص حقوقی و از شماره ملی برای شماره کدینگ افراد حقیقی استفاده می شود.
برای ثبت فعالان اقتصادی در وب سایت گمرک ، داشتن کدینگ واجب است. برای ثبت یک کالا به گمرک باید ابتدا در سیستم کدینگ ثبت نام صورت گیرد. زمانی که برای ترخیص کالا به گمرک مراجعه نمایید باید از قبل، در این سیستم ثبت نام انجام داده باشید. در سیستم کدینگ بخش های به نام ورود مشخصات کارت بازرگانی و مشخصات افراد حقیقی و حقیقی نیز وجود دارد. برای ثبت نام حضوری جهت کدینگ گمرک می توانید به – خیابان ولیعصر، بالاتر از میدان، روبروی سینما آفريقا، اداره کل گمرک طبقه دوم، دفتر آمار و فن آوری اطلاعات کدینگ گمرک مراجعه کنید.
بر اساس مقرراتی که برای صادرات و واردات کالاها تعیین شده است کالا های صادراتی به سه دسته تقسیم شده اند : کالاهای مجاز ، کالا های مشروط و کالاهای ممنوع که ما در این قسمت متن به توضیحات بیشتر این موارد می پردازیم :
ترخیص کالا های صادراتی
کالاهای مجاز : کالاهایی هستند که اگر اشخاص بخواهند آن ها را صادر یا وارد کنند با توجه به رعایت قوانین خاصی که در این حیطه می باشد مشکلی ندارد که آنها را صادر یا وارد کنند.
کالاهای مشروط : این ها کالا هایی هستند که اگر تجار بخواهند آنها را صادر یا وارد کنند قبل از هر گونه اقدامی باید در اولین قدم از مسئولین مربوطه مجوز های لازم را کسب کنند.
کالاهای ممنوع : این ها کالاهایی هستندکه با توجه به دین اسلام و مقرراتی که این کشور وضع کرده هم صادر کرد نشان و هم وارد کرد نشان مجاز نیست و اگر احیانا کسی اقدام به وارد یا صادر کردن کالاهای ممنوع پرداخت یک کار غیر قانونی انجام داده و با او برخورد خواهد شد.
مراحل ترخیص کالا چگونه است؟
خب تاجران برای اینکه بتوانند به راحتی از پس یک تجارت موفق بر آیند در ابتدا باید به زبان خارجی تسلط کامل داشته باشند تا با تاجران خارجی بتوانند تبادل نظر داشته باشند و یا اگر احیانا خود تجار توانایی در زبان انگلیسی ندارند بهتر است با خود یک مترجم ماهر به همراه داشته باشند تا همان مترجم تبادلات تجار را به او منتقل کند و این نکته قابل ذکر است که در وهله ی نخست بازرگانان و تجار باید به این توجه داشته باشند که به طور کلی برای مراحل ترخیص کالا باید نکات مهمی توجه کنند که ما در متن زیر این نکات را برای شما بیان می کنیم .
مهم ترین نکات برای مراحل ترخیص کالا
گرفتن استعلام و مشخصات کالا: در این مرحله تاجرباید مشخصات کامل کالاها و نیز قیمت آن ها را به صورت کامل دریافت کند گفتنی است که این مشخصات در زمان مراحل ترخیص کالا انجام می شود در این مرحله بازرگانان وظیفه دارند که اطلاعات مربوطه را از فروشندگان دریافت کنند و سپس این اطلاعات را در اظهارنامه گمرکی به مسئولین گمرک تحویل بدهند. برای محاسبه ، هزینه ی کالا ها تصمیم گیری شود: در مرحله دوم از مراحل ترخیص کالا باید نوع کالا ، و تعداد یا وزن کالا مشخص شود و لازم است در این مرحله پرو فرما با شرایطی که دو طرفین با هم قرارداد بسته اند به اداره گمرک ارائه شود و در این مورد شرکت های بازرگانی این امکان را دارند که قبل از واردات کالا از خارج از کشور از شرایط آن از طریق مشاوران و متخصصانی که در واردات کالا حرفه ای هستند آگاهی های لازم را اخذ نمایند.
قیمت نهایی کالا تعیین شود: هنگامی که بازرگانان کالاها را از کشور های خارجی می خرند ، قیمت نهایی این کالاها مشخص نیست و تاجر باید منتظر قیمت نهایی این کالا از طرف گمرک باشد و تا هنگامی که برگه ترخیص را دریافت نکرده است نمی تواند از قیمت نهایی این کالا مطلع شود اداره گمرک با در نظر گرفتن هزینه های حمل و نقل ،ترخیص کالا ، هزینه های نگه داری در انبار و… قیمت نهایی کالا را مشخص می کند.
مجوز کالاهایی که قرار است وارد کشور شوند : هنگامی که این کالاها وارد گمرک شدند تجار باید از قبل تمام مجوز های استاندارد را کسب کرده باشند. باید تاجر مدارکی به مسئولین گمرک ارائه دهد که صحت و سلامت این کالا ها را تضمین نماید اکثر کشور ها مراحل ترخیص کالا را سخت می گیرند بنابراین تاجران باید همه جوانب را در نظر بگیرند.
کالاهای ممنوعه وارداتی
سپس مراحل ترخیص کالا را قانونی و به صورت منظم انجام دهند تا در طی این فرایند دچار مشکل خاصی نشوند تاجران ایرانی باید قوانین داخل کشور را از جمله جلوگیری کردن از ورود کالاهای ممنوعه مانند مواد مخدر ، مشروبات الکلی و…را در نظر داشته باشند.
دریافت کردن مجوز برای کالاهای خریداری شده: تاجران باید توجه کنند که همه کالاهایی را که از کشورهای خارجی خریداری می کنند باید از استاندارد های لازمه برخوردار باشند همه ی این مجوز ها باید قبل از ترخیص کالا به مسئولین گمرکی ارائه داده شود. بعد از اینکه این قسمت از مراحل ترخیص کالا انجام شد تاجر باید برای واردات کالاهای مورد نظرش با راننده وسیله ای که قرار است کالاهای وی را حمل نماید هماهنگی های لازم راداشته باشد.
شما هم به جمع فروشندگان موفق باسکول بپیوندید!
با پیوستن به مجموعه بزرگ خریداران و فروشندگان عمده از سراسر کشور در باسکول با دنیایی جدید از فرصتهای ویژه و خریداران بالقوه انواع کالا در صنایع مختلف روبرو میشوید. فرقی نمیکند شما کارخانه تولیدی دارید یا محصولات تخصصی خود را در منزل تولید میکنید. باسکول به شما فرصتی بینظیر برای دیدهشدن میدهد. در باسکول بزرگترین تاجران، واردکنندگان انواع کالا، خریداران عمده و باقوه، کارخانهداران و صاحبان کسبوکارهای کوچک و بزرگ دور یکدیگر جمع شدهاند. منتظر شما هستیم.
نکاتی که احتمالا نمی دانید (کلیک کنید)