صادرات گیاهان دارویی

صادرات گیاهان دارویی

صادرات گیاهان دارویی

هدف از نگارش این محتوا آشنایی شما با شرایط صادرات گیاهان دارویی، لیست گیاهان دارویی صادراتی ایران، بسته بندی گیاهان دارویی برای صادرات، آموزش صادرات گیاهان دارویی، آمار صادرات گیاهان دارویی ایران، قوانین صادرات گیاهان دارویی و شرکت های صادر کننده گیاهان دارویی می باشد. بدون شک صادرات گیاهان دارویی از مهم ترین و جذاب ترین تجارت های کشور ما می باشد که ورود به این حوزه نیازمند داشتن دانشی تخصصی در حوزه ی صادرات و همچنین شناخت انواع گیاهان دارویی است. در واقع هر تاجری قبل از ورود به این حوزه باید با لیست گیاهان دارویی صادراتی ایران آشنا باشد و بداند چه کشورهایی در چه زمانی نیازمند چه گیاه دارویی هستند و مسلط به قوانین صادرات گیاهان دارویی باشد.

کشور ما به دلیل شرایط آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی مناسبی که دارد یکی از بهترین مناطق برای رشد و پرورش انواع گیاهان دارویی است به همین دلیل استفاده از این گیاهان از دیرباز در کشور ما خصوصا در طب سنتی مرسوم بوده و همیشه از جایگاه خاصی برخوردار هستند. پرورش انواع گیاهان دارویی به حدی در کشور ما گسترش یافته است که در سال 1382 کشور ما به عنوان پنجمین کشور صادرکننده ی گیاهان دارویی در جهان شناخته شد. اما از این سال به بعد به دلیل عوامل مختلفی چون وجود تحریم ها، عدم وجود مدیریت مناسب در مراتع، کم شدن آب، آلودگی منابع آبی و استفاده ی نادرست از کود و مواد شیمیایی کم کم کشور ما این رتبه را از دست داد.

اما خبر خوب این است که در چند سال اخیر با عنایت دولت و مدیران و همچنین تولیدکنندگان، دوباره چرخه ی تولید گیاهان دارویی ایران به مانند گذشته رونق یافت و صادرات این محصولات از سر گرفته شد. به گونه ای که بر اساس آمارهای ارائه شده از صادرات این محصولات، صادرات انواع گیاهان دارویی ایران نظیر صادرات زعفران و گل محمدی و آنغوزه و باریج و گون و کتیرا رتبه ی نخست جهان را به خود اختصاص داده اند و از عمده ترین گیاهان دارویی صادراتی ایران به جهان می باشند.

البته گیاهان دارویی صادراتی ایران فقط محدود به همین چند گونه نمی باشد. در حال حاضر گیاهان زیادی در لیست گیاهان صادراتی ایران به چشم می خورند که از جمله ی آن می توان به علف چای، روغن اسانس، دارچین، چای ترش، گل محمدی خشک شده، بابونه، هل، زنجبیل، نعنا و ترخون اشاره کرد. نکته ای که در حوزه ی تولید و صادرات این گیاهان باید دقت کنید این است که گیاهان دارویی هم در مراتع به صورت خودرو رشد می کنند و هم می توان آن ها را در زمین های کشاورزی و گلخانه ها کشت و پرورش داد. مثلا گیاهانی چون کتیرا و پونه به صورت خودرو در مراتع می رویند اما گیاهانی چون گل گاو زبان و بابونه هم در مراتع و هم در مزارع قابل پرورش و برداشت هستند.

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید مطلب صادرات محصولات کشاورزی را مطالعه کنید.

طبیعتا این موارد سبب می شود که هر تاجری که قصد تجارت گیاهان دارویی را دارد از اطلاعات و دانش تخصصی در این حوزه برخوردار باشد. حال اگر شما هم سودای تجارت گیاهان دارویی را دارید باید ابتدا با قوانین این صادرات آشنا باشید و سپس اقدام به این تجارت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این هزینه می توانید با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.

لیست گیاهان دارویی صادراتی ایران

بدون شک همه می دانید که کشور ما یک کشور غنی از نظر کشت و پرورش گیاهان دارویی است و این غنی بودن به دلیل وجود تنوع زیستی و اقلیمی موجود در ایران است به گونه ای که کشور ما خود به تنهایی دارای 11 اقلیم از 13 اقلیم موجود در جهان است. بدون شک این تنوع اقلیمی سبب تولید گیاهان دارویی متنوعی در سطح کشور شده است و در حال حاضر تنوع این گیاهان به بیش از 8000 گونه می رسد. این آمار نشان می دهد که تنوع گیاهان دارویی در ایران حداقل بیش از 2 برابر تنوع گیاهان دارویی قاره ی اروپا است.

بیش از 2000 گونه از گیاهان نه تنها خاصیت دارویی دارند بلکه جنبه های عطری و آرایشی و ادویه ای هم دارند. تنوع گیاهان دارویی ایران سبب شد که بسیاری از شرکت های داروسازی معروف در کشورهای پیشرفته برای تولیدات خود نیازمند داروهای گیاهی ایران به عنوان مواد اولیه مثل زعفران، آویشن، مرزه و زیره باشند. طبیعتا وجود گیاهان دارویی در تنوع بسیار بالا و همچنین وابسته بودن شرکت های داروسازی جهان به این گیاهان سبب شد که روز به روز تجارت و صادرات گیاهان دارویی ایران افزایش یابد و تجار بیشتری علاقه مند صادرات این محصولات باشند.

یکی از مهم ترین آمارها و اطلاعاتی که تجار در این تجارت باید به آن آگاه باشند، ﺁشنایی با لیست گیاهان دارویی صادراتی ایران است. در این راستا باید بدانید که گیاهان دارویی ایران هم به صورت اسانس و هم عرقیات و هم روغن از کشور صادر می شوند که از جمله رایج ترین گیاهان صادراتی ایران شامل زیره، بابونه، بومادران، فلفل سیاه، گل ختمی، انیسون، آویشن، مارچوبه، زوفا، کتیرا، زردچوبه، آنغوزه، شیرین بیان و تلخ بیان، سقز، شکر تیغال، حنا، زیره سبز، اسفرزه، بادرنجبویه، باریجه، برگ کنار، مریم گلی، کرفس وحشی (کلوس)، پرسیاوشان، گز خوانسار(گز انگبین)، گلی کاسنی، گل گاو زبان، مصطکی، اسطوخودوس، برگ بو و غیره می باشد.

در حال حاضر کشور ما این گیاهان را به کشورهای زیادی صادر می کند که از عمده ترین خریداران گیاهان دارویی ایران کشورهای ترکیه، روسیه، امارات، عمان، ژاپن، آلمان و چین می باشند.

بسته بندی گیاهان دارویی برای صادرات

بسته بندی گیاهان دارویی برای صادرات یکی از مهم ترین و ضروری ترین کارها و عملیات ها برای بازاریابی است. همانطور که می دانید هر تاجری قبل از تجارت باید ابتدا مقدماتی را انجام دهد و سپس اقدام به صادرات گیاهان دارویی نماید که بازاریابی و شناخت بازار هدف کشور مقصد از مهم ترین گام های هر نوع تجارتی است. در واقع صادرات کالا در یک بسته بندی و شیک و جذاب به جذب مشتریان بیشتری در کشور مقصد کمک می کند. 

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید مطلب بازاریابی صادراتی را مطالعه کنید.

البته در زمان بسته بندی گیاهان دارویی برای صادرات توجه داشته باشید که گیاهان دارویی را به چه کشوری صادر می کنید و بازار هدف برای فروشتان چه بازاری است. مثلا اگر قصد صادرات گیاهان دارویی به عراق را دارید نیاز نیست که حتما از بسته بندی های بسیار شیک استفاده کنید و بابت آن هزینه های گزافی بپردازید. اما اگر قصد صادرات گیاهان دارویی به اروپا را دارید برعکس عمل کنید و حتما از طرح های خلاقانه در بسته بندی های خود استفاده کنید و از بهترین و باکیفیت ترین بسته بندی ها استفاده کنید. چرا که کیفیت محصول حرف اول را در صادرات به اروپا می زند و هر چه قدر بسته بندی ها شما باکیفیت تر باشد بر میزان فروش شما تاثیر می گذارد و در واقع نوعی برندسازی و بازاریابی برای شما در بازار اروپا می شود. لذا اولین نکته در زمان تجارت گیاهان دارویی این است که توجه کنید ﺁیا بازار کشور مقصد شما کشش یک بسته بندی پرهزینه و شیک و باکیفیت را دارد یا خیر؟ 

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید مطلب بسته بندی صادراتی محصولات کشاورزی را مطالعه کنید.

آموزش صادرات گیاهان دارویی

مطمئنا آموزش و یادگیری و نحوه ی صادرات و تجارت انواع داروهای گیاهی، مهم ترین مبحث این تجارت است و تمام تجار قبل از هر عملی باید با نحوه ی این صادرات آشنا باشند. در این راستا باید متذکر شویم یکی از مهم ترین اصول این نوع صادرات اخذ مجوزهای لازم برای صادرات است. در واقع هر تاجری قبل از اینکه اقدام به این تجارت کند باید چند مجوز لازم از چند نهاد و سازمان را دریافت کند. از آنجایی که گیاهان دارویی یک ماده ی خوراکی هستند و مصرف آن ها ارتباط مستقیم با سلامت و تندرستی انسان ها دارد لذا دولت ها در زمان صادرات و واردات این محصولات سخت گیری بیشتری اعمال می کنند.

برای اطلاعات بیشتر می‌توانید مطلب اخذ مجوز صادرات را مطالعه کنید.

حال اگر شما خود تولیدکننده ی گیاهان دارویی به صورت انبوه و صنعتی هستید و می خواهید محصولات تولیدی خود را صادر کنید حتما باید برای این صادرات، مجوزهای لازم از سازمان های صنعت معدن و تجارت، وزارت کشاورزی و همچنین وزارت بهداشت و غذا و دارو یا همان درمان آموزش پزشکی را اخذ نمایید. علاوه بر این این تجار و سرمایه گذاران باید گواهی سازمان محیط زیست و تاییدیه ی اداره استاندارد هم دریافت کنند.

از طرف دیگر اگر می خواهید در تولید تجارت این محصولات با شرکت های دانش بنیان هم همکاری داشته باشید باید گواهی تاییدیه معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری را اخذ نمایید. حال اگر می خواهید در این تجارت موفق شوید بهتر است از آموزش های مشاوران و متخصصان زبده و با تجربه در این حوزه بهره بگیرید. این مشاوران اقدام به آموزش صادرات گیاهان دارویی به صورت قدم به قدم نمودند که بسیار کاربردی می باشد. آموزش صفر تا صدی این مشاوران شامل نحوه و آموزش دریافت کارت بازرگانی، چگونگی مکاتبه بازرگانی با کمپانی های خارجی، نحوه ی تکمیل و ارسال پروفرما یا همان پیش فاکتور، آموزش چگونگی پرداخت های بین المللی، نحوه ی اظهار کالا به گمرک، چگونگی اخذ گواهی مبدا، آموزش روش های لازم برای استعلام قیمت کالاهای وارداتی و صادراتی، نحوه ی ثبت سفارش کالاهای صادراتی و غیره می باشد.

آمار صادرات گیاهان دارویی ایران

اقلیم متفاوت ایران سبب شد که در حال حاضر کشور ما حدود 90 درصد از گونه های گیاهان دارویی موجود در کل دنیا را تولید کند. طبیعتا این حجم از تولیدات سبب می شود که کشور ما پتانسیل بسیار خوبی برای تصاحب بازارهای جهانی داشته باشد و همین مسئله سبب شد که در چند سال اخیر صادرات این محصولات رشد و پیشرفت بسیار چشمگیری داشته باشد.

بر اساس آمار منتشر شده در کشور ما حدود 8000 نوع گیاهان دارویی رشد می کند که از این بین حدود 450 گونه جزء گیاهان دارویی به شمار می روند. در حال حاضر سهم تجارت های جهانی از صادرات این گیاهان 124 میلیارد دلار است که سهم کشور ما از این سود و درآمد حدود 440 میلیون دلار است. آمار صادرات گیاهان دارویی ایران نشان می دهد که کشور ما حدود چهار درصد از تجارت جهانی گیاهان دارویی کل دنیا را به خود اختصاص داده است.

در حال حاضر آخرین آماری که از میزان صادرات این گیاهان در چند سال اخیر منتشر شده به شرح زیر است:

  • در سال 1396 حدود 450 میلیون دلار 
  • در سال 1397 حدود 570 میلیون دلار
  • در سال 1398 حدود 480 میلیون دلار

از بین گیاهان صادراتی ایران، بیشترین درصد و میزان به گیاهان زعفران و گل محمدی و زیره سبز و شیرین بیان اختصاص یافته است و عمده ترین خریداران این گیاهان کشورهای چین و ژاپن و عراق و آلمان و امارات و پاکستان می باشند. مهم ترین گمرک هایی که این صادرات را انجام می دهند گمرک های کرمان و اراک و ترانزیت تهران و میرجاوه می باشد.

قوانین صادرات گیاهان دارویی

در حال حاضر صادرات گیاهان دارویی یکی از بهترین و پرسودترین صادرات غیر نفتی ایران به شمار می رود به همین دلیل صادرات این محصولات به یکی از اولویت های وزارت کشاورزی تبدیل شده است و از آنجایی که ارزآوری زیادی برای دولت و کشور دارد در حال حاضر به صورت ویژه تر و گسترده تری به صادرات این محصولات توجه می شود. ارزآوری صادرات این محصولات سبب شد که امروزه تجار زیادی چه به صورت تولیدکننده ی انبوه این محصولات یا خریداری شده از تولیدکنندگان، اقدام به صادرات این محصولات نموده اند. 

طبیعتا یکی از مهم ترین اقدام برای این تجار خصوصا تجار تازه کار و شرکت های صادر کننده گیاهان دارویی، یادگیری قوانین صادرات گیاهان دارویی است. در این راستا باید بدانید از آنجایی که این محصولات جزء محصولات خوراکی هستند و کیفیت این محصولات برای کشورهای واردکننده بسیار مهم است لذا قوانین سختگیرانه ای هم در کشور مبدا و هم مقصد تصویب شده است. کشور ما هم برای صادرات این محصولات قوانین وضع کرده است که بر اساس آن، تجار قبل از هر فعل و انفعالاتی و بر حسب ماده ی 3 قانون صادرات و واردات باید کارت بازرگانی خود را به عنوان اولین قدم صادرات اخذ کنند.

علاوه بر اخذ مجوزهای لازم برای این صادرات، بسته بندی گیاهان دارویی از دیگر قوانین مهم برای صادرات این محصولات است که شرکت های صادر کننده گیاهان دارویی باید به این موضوع توجه زیادی داشته باشند. چرا که بسته بندی های جذاب و شیک نه تنها می تواند کیفیت کالاهای صادراتی آن ها را در زمان حمل و نقل حفظ کند بلکه می تواند به عنوان یک روش بازاریابی خوب در بازار کشور مقصد عمل کند و برای شرکت ها برندسازی کند.

متاسفانه به دلیل عدم توجه شرکت های صادر کننده گیاهان دارویی به این موضوع و ضعیف بودن بسته بندی های گیاهان دارویی و برندینگ و در نتیجه ناشناخته ماندن گیاهان دارویی ایران در سایر کشورها، کشور ما نتوانست آنچنان که باید سهم خود را تجارت جهانی این گیاهان به دست آورد که همین موضوع سبب شد در چند سال اخیر به بسته بندی این محصولات هم توجه ویژه ای شود.

باسکول

بازار خرید و فروش محصولات کشاورزی باسکول با هدف دسترسی مستقیم به تولید کنندگان محصولات کشاورزی و معرفی بهترین تولیدکنندگان محصولات ایرانی شروع به کار کرده است. خریداران و صادرکنندگان محترم محصولات کشاورزی با استفاده از خدمات بازار باسکول می توانند با بهترین تولید کنندگان محصولات کشاورزی ایران آشنا شوند و بدون واسطه ارتباط برقرار کنند.

تولیدکنندگان و کشاورزان عزیز نیز می توانند با عضویت در سامانه باسکول از خدمات ویژه باسکول استفاده و با تکمیل پروفایل کاربری خود به خریداران و صادرکنندگان مختلف در سراسر ایران معرفی شده و بتوانند به راحتی محصولات خود را به راحتی و بدون واسطه با قیمت بهتر به فروش برسانند.

شما هم به جمع فروشندگان موفق باسکول بپیوندید!

با پیوستن به مجموعه بزرگ خریداران و فروشندگان عمده از سراسر کشور در باسکول با دنیایی جدید از فرصت‌های ویژه و خریداران بالقوه انواع کالا در صنایع مختلف روبرو می‌شوید. فرقی نمی‌کند شما کارخانه‌ تولیدی دارید یا محصولات تخصصی خود را در منزل تولید می‌کنید. باسکول به شما فرصتی بی‌نظیر برای دیده‌شدن می‌دهد. در باسکول بزرگترین تاجران، واردکنندگان انواع کالا، خریداران عمده و باقوه، کارخانه‌داران و صاحبان کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ دور یکدیگر جمع شده‌اند. منتظر شما هستیم.

پیمایش به بالا